zaterdag 30 augustus 2014

Morgen een avonddienst.






Toen ik afgelopen voorjaar van school kwam en het laatste stukje naar huis liep, maakte ik met de Iphone bovenstaande foto. Met dat pokkenweer de laatste weken moet ik nog niet denken aan een natte herfst en een kwakkelwinter. Gatver, de gaver, ik hunker nu al weer naar een mooie lentedag met bloesem aan de bomen in de Boshuizenstraat.
Morgen dus avonddienst;
Ik ben benieuwd op welke afdeling ik zal moeten werken. Vandaag werkte ik op de derde etage, samen met een gepensioneerde collega. Af en toe helpt ze ons nog uit de brand en krijgt dan wat cadeaubonnen als bedankje. We zijn erg blij met haar want haar "vijfde versnelling" zit er nog steeds op?!  Net nog even gewandeld met m'n dames. Doordat er wereldkampioenschappen roeien zijn op de bosbaan gaan we zien we opeens weer een nieuw gebied in het Amsterdamse bos waar we normaliter niet zo vaak komen. Verder deze week een rustige week maandag vrij dinsdag school, woensdag en donderdag vrij, vrijdag werken en zaterdag en zondag vrij. Het leven is mooi!!
Eerdaags maar weer eens contact opnemen met een kennis die jaagt, want het wordt tijd dat Faye ook kennismaakt met bijvoorbeeld de Houtduif
Wilde eend jachtseizoen: van 15 augustus tot 31 januari.
De wilde eend komt in heel Europa voor, vooral in waterrijke gebieden. De eend heeft een gewicht van 450 tot 700 gr. Heeft een lichtrode tot donkerrode vleeskleur. De jonge wilde eend is geschikt voor de bereiding in zijn geheel.
Fazant jachtseizoen: van 15 oktober tot 31 januari.
De fazant komt in heel Europa voor. De fazant is in de Romeinse tijd in noord Europa geïntroduceerd. De fazantenhaan herken je aan zijn kleurrijke verendek en sporen aan de poten. De hennen zijn kleiner van stuk en hebben een minder uitbundig verendek. Hennen zijn fijner van structuur. Het borstvlees heeft een geelrose vleeskleur, het vlees van de bout is licht purperrood.
Patrijs jachtseizoen: van 1 september tot 31 december.
De patrijs komt in heel Europa voor. De grijze patrijs komt bijna niet meer voor in Nederland. Op dit moment is er voldoende aanvoer van de roodpootpatrijs uit Schotland. Het borstvlees is geelrose van kleur en heeft een heel fijne structuur.
Duif jachtseizoen: gehele jaar.
De houtduif komt met name voor aan de bosrand. Als het graan rijp is, is er een grote trek naar de graanvelden. De duif is een ondergewaardeerd stuk wild. Met name de jonge duif op karkas bereid is een delicatesse. Het borstvlees heeft een purperrode kleur. De jacht is het gehele jaar geopend. De grootste aanvoer is van 1 juli tot eind september.
Haas jachtseizoen: van 15 oktober tot 31 december.
Komt met name voor in landbouwgebieden en in geringere mate in bos en heide. Hazenvlees heeft een heerlijke smaak. Vooral vlees van jonge haas op karkas bereid is een delicatesse. De haas weegt ca. 2000 gr. per stuk. Heeft een fijne structuur vlees met een purperrode vleeskleur. Voor een goede smaak is van belang de haas te laten besterven.
Wild konijn jachtseizoen: gehele jaar.
Het wilde konijn komt in heel Europa voor. De stand is heel gevarieerd. Het konijn is neutraler van smaak. Het gewicht van een konijn is ca. 900 gr. Het vlees heeft een fijne structuur met een purperrode vleeskleur. De jacht is het hele jaar open. Konijnen kunnen veel schade aanrichten aan landbouw en duingebieden.
Edelhert jachtseizoen: van 1 augustus tot 28 februari.
Het edelhert komt in heel Europa voor. De bouw van het hert vanuit de verschillende gebieden kan sterk variëren. Ook het geslacht en de leeftijd geeft een verschil in structuur en smaak. De vleeskleur is purperrood en de structuur afhankelijk van het geslacht en leeftijd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten