zondag 15 juni 2014

BILLEN BIJ ELKAAR!!!! Op website V.D. NOS

Werknemers van verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg staat een grote ontslaggolf te wachten. Volgens ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, zijn vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen aangekondigd, maar de grote bulk moet nog komen.
Directeur Aad Koster van ActiZ verwacht dat er tot en met 2015 in totaal zo'n 55.000 mensen hun baan verliezen. "Het gaat veelal om banen in de huishoudelijke zorg, maar ook andere banen. Als een verzorgingshuis gaat sluiten zijn ook de kok en de tuinman niet meer nodig, helaas."

Nog veel meer

Vakbond Abvakabo FNV denkt dat er in werkelijkheid nog veel meer mensen hun werk verliezen, wel 100.000. Bestuurder Lilian Marijnissen: "Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Daar komen de vakbond of de media niet aan te pas, maar dat zijn wel allemaal mensen die nu hun baan verliezen. En als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg veertig procent wordt bezuinigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, dan zit je al gauw aan zo'n groot getal."
De instellingen zeggen dat ze geen keus hebben. Zo moet zorginstelling Aafje in Rotterdam het met tien tot twintig procent minder geld doen. Donderdag demonstreerde de Abvakabo voor het hoofdkantoor van de instelling. Het bestuur stuurde onlangs een brief naar het personeel over de gevolgen van de bezuinigingen en sindsdien heerst er grote onrust, ook onder de bewoners.

Anders werken

"Er is nog niemand ontslagen, maar op den duur zullen we mensen kwijtraken," zegt bestuurder Evelyn Lindeman. Ze probeert de kwaliteit van de zorg te waarborgen, door het werk anders in te richten. De werknemers krijgen meer verantwoordelijkheid voor de planning van hun werk en de administratie, zo hoeven er minder leidinggevenden in dienst te blijven. Het betekent wel een zwaardere belasting, geeft ze toe.
Marijnissen vindt dat een onzalig plan. "Het is nu al hollen en vliegen. Meer taken erbij gaat ten koste van de zorg." Al die bezuinigingen berusten op een grote denkfout, zegt ze. "Het werk verdwijnt niet. Het is niet zoals bij de postbodes, dat we geen brieven meer schrijven. In de ouderenzorg komt er alleen maar werk bij, want we hebben alleen maar meer ouderen."

Kortzichtig

De werkgevers vinden de bezuinigingen net zo kortzichtig. Koster: "We weten dat we over een aantal jaren die mensen weer nodig hebben, daarom proberen we mensen vast te houden. Maar als we geen inkomsten hebben kunnen we natuurlijk ook niet die mensen op de loonlijst laten staan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten